Vibrering är ett kritiskt steg i många betongkonstruktionsprojekt. När betong hälls kan den ha hundratals eller till och med tusentals luftbubblor, vilket avsevärt kan försvaga betongkonstruktionen. En betongvibrator eliminerar luftbubblor genom att kraftigt skaka den nygjutna betongen. Att använda en betongvibrator under en gjutning rekommenderas inte bara utan i många fall är det också ett krav på byggnormen.
Hur en betongvibrator fungerar
Betongvibratorer finns i olika former och kan vara elektriska eller luftdrivna. Tillämpningar för betongvibrationer kan grupperas i tre grundläggande kategorier:
- Formvibrationer: Formvibrationer används ofta i prefabricerade betongkonstruktioner och innebär att vibratorerna monteras på utsidan av betongformarna. För större hällar är de externa formvibratorerna ofta placerade 2 meter från varandra.
- Ytvibrationer: Med ytvibrationer riktas stora vibratorer (ibland kallade ”jumpers”) manuellt på ytan av den gjutna betongen. Denna metod är begränsad till plattans djup på cirka 12,5 cm eller mindre, men den ger en slät yta som är särskilt önskvärd när utseendet är viktigt.
- Inre vibrationer: Invändiga betongvibratorer är den vanligaste typen som används. Många kan hanteras av en enda operatör. Processen är relativt enkel: Arbetaren klämmer snabbt ner en sondliknande inre vibrator i den våta betongen och drar sedan långsamt tillbaka den.
Hur länge ska man vibrera betong?
Det mesta av betong är undervibrerad eller felaktigt vibrerad. Den bästa tekniken med en intern vibrator är att dra tillbaka vibratorn mycket långsamt, med en hastighet av cirka 2,5 cm per sekund. Så länge som bubblor fortfarande dyker upp när betongvibratorn dras tillbaka, krävs mer vibration.
Entreprenörer uppmanar ibland arbetare att utföra denna tidskrävande uppgift ”effektivt”, vilket betyder snabbt, men resultatet kan bli ett strukturellt misslyckande efter betonghärdning. Samtidigt, om du håller vibratorn i betongen för länge kommer vattnet och ballasten att separeras, vilket skapar problem med betongens hållfasthet och estetik.
Var redo innan du häller
Korrekt vibration kräver skicklighet och erfarenhet. Ha en extra betongvibrator redo och till hands, som backup ifall den första vibratorn skulle gå sönder. Betongen väntar inte på att du ska reda ut utrustningsproblem. Sätt in vibratorn i vertikalt eller nästan vertikalt läge för att maximera dess effekt.
Böj inte heller en vibrator för mycket, vilket kan förstöra den. Undvik det vanliga misstaget att använda en vibrator som ett betongplaceringsverktyg. Detta kan skapa en inkonsekvent yta och andra problem.
Använd en betongvibrator
Kontrollera att de specifika områdena av betong inte redan har vibrerats av andra medarbetare innan du fortsätter med vibration. Sänk ner vibratorhuvudet helt i betongen och håll det där i minst 10 sekunder. Slå inte på vibratorn förrän spetsen är helt nedsänkt.
Dra upp vibratorn med en genomsnittlig hastighet på högst 7,5 cm per sekund; ofta, 2,5 cm per sekund ger bäst resultat. Överlappa föregående vibrationsradie varje gång du sätter in vibratorn. En bra tumregel är att aktionsradien är fyra gånger vibratorspetsens diameter. Stoppa vibrationerna när luft inte längre kommer ut från betongen och/eller betongytan får en glans.
Andra användningstips
Tvinga inte in vibratorn i betongen; det kan fångas upp av armeringsjärnet, armeringsstålet. Se till att penetrera tidigare lyft eller redan placerade betonglager för att förhindra kalla fogar. Vibratorn bör penetrera minst 15 cm in i föregående lager. En kall fog uppstår när det nyare skiktet av betong hälls på ett äldre skikt som har satt upp och härdat tillräckligt för att förhindra att de två skikten binder sig.
Var noga med att inte undervibrera lågsjunkande betong. ”Slump” är ett mått på betongens bearbetbarhet. Eftersom lågsjunkande betong är styvare kräver den mer vibrationer. Överväg att använda en lätt bärbar vibrator för små jobb. Du kan också eliminera behovet av vibrationer genom att använda självkonsoliderande betong om så önskas.