Förutom att tävla i turneringar tycker jag även om att laga mat och därför tänkte jag idag prata lite om riskokare. När du lagar stora mängder ris på en gång är inget lättare än att använda en riskokare. Många restauranger väljer kommersiella riskokare eftersom de inte är något krångel. Du tillsätter bara ditt ris och vatten och väntar! Även om det är enkelt att använda en riskokare, finns det några ytterligare steg du kan vidta för att spara tid på städning och säkerställa att du får ris som är perfekt tillagat.
Vad är en riskokare?
En riskokare är en köksutrustning som kan tillaga många varianter av ris och spannmål. Riskokare fungerar genom att koka vatten, som sedan absorberas i riset tills det blir mört. Dessutom är riskokare automatiska, vilket frigör dina anställda att arbeta med andra uppgifter medan riset lagar mat, och du behöver inte oroa dig för att det ska koka över eller bränna.
Ska du skölja ditt ris?
Många erfarna riskokare kommer att skölja sitt ris innan de lägger det i spisen. Men varför tvättar de riset först, och ska du skölja ditt också?
Syftet med att skölja ris är att bli av med eventuella bekämpningsmedel eller kemikalier som kan finnas kvar på spannmålen. Dessutom tar bort överflödig stärkelse genom att skölja ditt ris, vilket ger ditt ris en konsistent konsistens och förhindrar riskokaren från att koka över.
Även om det är bra att skölja ditt ris för de flesta typer av ris, bör du först kontrollera den specifika förpackningen på ditt ris. En del ris är berikat med vitaminer och mineraler, som kommer att lösas upp om riset tvättas.
Hur lång tid tar det att koka ris i en riskokare?
Olika typer av ris kommer att kräva olika mängder vatten och tid för att koka ordentligt. Lyckligtvis kommer din riskokare att kunna mäta när ditt ris har kokat klart och stängas av automatiskt. Vanligtvis tar det mellan 25 och 35 minuter att tillaga en stor mängd ris i en riskokare.
Guide till hur du använder en riskokare
- Nedan följer steg för hur du använder en riskokare:
- Mät upp rätt mängd ris och lägg det i en skål.
- Valfritt: Skölj riset tills vattnet blir klart.
- Överför riset från skålen till den inre pannan i din riskokare. Du kan också använda en återanvändbar risservett för att göra din städning enklare efteråt.
- Tillsätt vatten i riskokaren.
- Placera kastrullen i din riskokare och stäng toppen. Du kan också lägga till kryddor, olja eller smör i detta steg.
- Koppla in din riskokare och sätt på kokaren. De flesta spisar har en lampa på framsidan som indikerar när enheten är påslagen.
- När ditt ris har kokat klart kommer kokaren att meddela dig genom att släcka lampan, vrida upp strömbrytaren eller göra ett ljud. När ditt ris har kokat klart, låt det vila i minst 15 minuter i läget ”håll varmt” innan servering. Detta kommer att låta all överflödig fukt avdunsta och låta ditt ris absorbera vattnet helt.
- Använd serveringsredskap av plast eller rispaddlar för att servera ditt ris.
Vad behöver du för att använda en riskokare?
Här är några delar av utrustning som du behöver för att använda din riskokare:
- Riskokare
- Rispaddel
- Ris
- Vatten
- Mätglaset
- Återanvändbar riskokarservett (valfritt)
Att använda en riskokare är snabbt och bekvämt, särskilt när man gör stora mängder ris, vilket gör dem till idealiska apparater för matserveringar. Dessutom kan du lära dig om att skölja ditt ris och det rätta förhållandet mellan ris och vatten hjälpa dig att se till att du serverar det fluffigaste och bästa riset som möjligt till dina gäster.